授業成果報告会

• 日時:2015年7月16日 15:30~17:00
  • 会場:レクチャーホール(国際教養大学)

「日本におけるトランスナショナル・コミュニティと移民の社会統合」をテーマに、カリフォルニア大学バークレー校から始まったこのPBL科目(GSP394)は、本学の学生5名、カリフォルニア大学バークレー校の学生5名の計10名が履修しました。

学生たちは、担当教員(カリフォルニア大学バークレー校・山中啓子講師、国際教養大学・秋葉丈志准教授)によるバークレーでの集中講義やフィールド調査を終えた後日本へ移動し、東京・静岡での外国人住人や外国人労働者についてのフィールドスタディを経て、秋田でのフィリピン人コミュニティについてのフィールド調査を実施しました。秋田県の県南地域でのフィールド調査では、学生たちは、フィリピン人女性へのインタビューをはじめ、官公庁、地域の日本語教室、カトリック教会、各種支援団体などを訪問して聞き取り調査を実施し、それぞれ自身の関心に沿って設定した課題を探究していきました。

国際移住に伴う多様なアイデンティティが混ざり合う社会の中で、移住者や移民たちがどのように共同体を作り相互扶助しているのか、また受け入れた国家や社会がどのような受入体制を整えているのかといった課題について、学生個人がそれぞれのテーマを定めて英語によるプレゼンテーションを行いました。

Theme 1の発表

Kodai Ueno (AIU)

Maite Funabashi (AIU)

Hikari Kumagai (AIU)

Rachel Ng (UCB)

Theme 2の発表

Jai Yee (UCB)

Arisa Ozaki (AIU)

Jordan Cisneros (UCB)

Ronald Saito (AIU)

Theme 3の発表

Benny Corona (UCB)

Craig Dermody (UCB)

熱心に聞き入る聴衆

Dr. Keiko Yamanaka(UCB)

Dr. Takeshi Akiba(AIU)

会場からの質問に応える学生

会場からの質問

学生の発表
Theme 1: Filipina Women, Family and Community

GSP394 Theme #1
※画像をクリックするとPDFをご覧いただけます。

Kodai Ueno (AIU)
“Filipina Oyome-san: Socially and Culturally Constructed Gender Roles”
Maite Funabashi (AIU)
“On a Wing and a Prayer: The Comforts of Catholicism for Filipina Migrants”
Hikari Kumagai (AIU)
“Filipina Wives Cooking Miso Soup: Assimilation or Pluralism for the Immigrants in Japan”
Rachel Ng (UCB)
“Welcome Home: Inviting Immigrant Women to Build Families in Japan”

Theme 2: Identity, Education and Social Mobility of Transnational Community

GSP394 Theme #2
※画像をクリックするとPDFをご覧いただけます。

Jai Yee (UCB)
“Intersections of Immigrant Incorporation: LGBTQ Individuals Transversing Borders through Intimate Worlds”
Arisa Ozaki (AIU)
“From Double Limited to Double Talented: A Space for Returnee Children”
Jordan Cisneros (UCB)
“Education of Brazilian Youth in Japan: Continuing School or Dropping Out?”
Ronald Saito (AIU)
“Learned Helplessness and upward Mobility in the Japanese Brazilian Community”

Theme 3: Labor, Employment and Occupation

GSP394 Theme #3
※画像をクリックするとPDFをご覧いただけます。

Benny Corona (UCB)
“Neglect in Japan: Migrant Labor Workers and the Preservation of Labor Rights”
Craig Dermody (UCB)
“We Are Here, We Are human: Addressing Japan’s Future Employment Demands Through Immigrant Incorporation”